'AUGE'

donderdag 20 oktober 2022

© Stefanie Marcus


donderdag 20 oktober 2022

'AUGE'


"Ik hou echt van het pianotrio", zegt pianiste Aki Takase met dezelfde passie die haar spel vormgeeft. "Maar niet van het oude idee dat de pianist de koningin is en de bassist en drummer slechts bijfiguren. We zijn gelijk."


In de loop van bijna vier decennia heeft Takase altijd voor nieuwe impulsen gezorgd, met rietblazers als David Murray en Rudi Mahall of collega-pianist (en echtgenoot) Alexander von Schlippenbach, vaak in duoverband. Ook solo weet zij te imponeren.


Maar het Auge-trio richt zich dus niet alleen op het bijzondere spel van Takase; ook bassist Christian Weber en drummer Michael Griener behoren tot de meest eigenzinnige virtuozen op hun instrument. Met saxofonist Ellery Eskelin hebben zij schitterende albums gemaakt.


Bassist Michael Griener was 14 jaar oud toen hij in 1982 Takase voor het eerst hoorde. Sinds 2007 spelen ze regelmatig samen. Tien jaar later introduceerde hij haar bij drummer Christian Weber. Diens spel beviel Takase zodanig dat ze vrijwel direct met dit trio op de proppen kwam. In januari 2021 verscheen hun debuutalbum 'Auge' op het Intakt-label, een mooie proeve van een samenwerking tussen gelijkwaardige partners.


Over 'Auge' schreef journalist Peter Margasak: "De muziek op het debuutalbum van het trio is wijd open, het uitzicht onbewolkt, alsof alles mogelijk was. De musici bewegen zich met absolute vrijheid, ook als ze zich laten leiden door een losse compositie. Vrije improvisatie klinkt zelden zo overtuigend, ritme en harmonie zijn zelden zo vakkundig in balans."Aki Takase (piano), Christian Weber (contrabas), Michael Griener (drums).- Plaats: CC Palethe, Jeugdlaan 2, Pelt

- Voorverkoop: 12€ via CC Palethe - klik op de knop Tickets Bestellen

- Op de concertavond aan de balie: 15€

- Aanvangsuur: 20.30 uurKlik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.