BELCIRQUE


donderdag 7 oktober 2021
BELCIRQUEDe Gentse band BELCIRQUE verweeft meerstemmige vocalen, blazers, gitaren, bas en percussie tot een magisch geheel. Belcirque jongleert niet alleen met stemmen, maar ook met teksten in verschillende talen. Zo worden hun 3 albums 'Boîte de carton' (2014), 'The Tallest Man' (2018) en het nieuwe 'La Grande Fête' (2021) gekleurd door Engelse, Franse en Spaanse lyrics.


BELCIRQUE staat voor eigenzinnige en karaktervolle muziek, die zijn inspiratie haalt uit swing, jazz, barbershop, blues, pop, Amerikaanse en Afrikaanse muziek. Met hun wonderlijke en kleurrijke nummers neemt BELCIRQUE je mee naar hun eigen universum, ver weg van de eindeloze parade van alledag. 


Sinds 2013 zette deze 7-koppige band al menige tent op stelten in binnen- en buitenland. Met hun levendige verhalen, kleurrijke kostuums en spelende mimiek weet de groep het publiek mee te trekken in hun intieme, ietwat absurde wereld. BELCIRQUE kent geen grenzen en trekt ook regelmatig naar het buitenland. Op hun tourschema staan concerten in Frankrijk, Duitsland, Nederland, Zwitserland… en zelfs Zuid-Korea.


 

Astrid Creve (lead vocals), Seraina De Block (vocals, trompet), Julia Emmery (vocals, trombone), Ondine Cantineau (vocals, akoestische gitaar), Marijke Hellemans (elektrische gitaar, ukelele), Kris Auman (contrabas, basgitaar),
Yves Peeters (percussie)

 


- Plaats: CC Palethe, Jeugdlaan 2, Pelt 

- Enkel online verkoop: 12€ via CC Palethe - Klik hier

- Aanvangsuur: 20.30 uur


Link naar de nieuwsbrief van CC Palethe: Lees de nieuwsbrief
Link naar Interview & 4 tracks uit hun album 'The Tallest Man'

RECENSIE

donderdag 7 oktober 2021 - BELCIRQUE


Pelt heeft weer Jazz!


Na het ter ziele gaan van het podium JazzCase leken er qua jazzprogrammering sombere tijden aan te breken voor de gemeente Pelt, maar ziedaar: een nieuw podium richtte zich op uit de erfenis en Pelt Jazz is inmiddels een feit. Met de opdracht om een breed publiek aan te spreken met jazz en aanverwante muziek. Het eerste concert was meteen een getuigenis van de 'grote oren' van programmator Cees van de Ven, want met Belcirque stond er in een goed bezet CC Palethe een formatie op het podium die nu niet meteen het improviseren hoog in het vaandel had staan, maar des te meer grossierde in mooie, klein gehouden arrangementen.

De nucleus van de Gentse band Belcirque wordt gevormd door vijf vriendinnen die elkaar ontmoetten op de middelbare school en in 2007 een kwintet begonnen. In het begin waren ze vooral een theatrale straatact, met livemuziek, buitenissige kostuums en veel humor. Ze hielden alle vijf van reizen, dus trokken ze door Europa in hun Ford Transit Camionette.


Belcirque is zonder meer een bijzondere band, al was het alleen maar door de sterke vrouwelijke inbreng met zes vrouwen en 'slechts' een man. Overigens wel een belangrijke, want Yves Peeters kleurt de songs mooi met zijn even subtiele als summiere percussie. De eigenzinnige en sfeervolle muziek put inspiratie uit swing, jazz, barbershop, blues, pop, Amerikaanse en Afrikaanse muziek.


Wat Belcirque nét dat beetje meer geeft is de fraaie veelgelaagde (samen)zang waarop zij de luisteraar trakteren, meertalig dan nog. Leadzangeres Astrid Creve steelt daarbij de show met haar warm-enthousiaste présence en rijke vocale capaciteiten. Knap als je de toehoorders zo mee kunt nemen in het muzikale discours dat je wilt vertellen.


Als je dan een ultrabetrouwbaar baken achter je hebt staan zoals Peeters en Kris Auman (bas), dan is dat mooi meegenomen. Om maar niet te spreken van de gitarist van dienst, Marijke Hellemans, die op een onnadrukkelijke manier de show weet te stelen met haar puntig-prikkelende spel, waarmee ze de songs soms echt van een Afrikaanse touch voorziet, zoals in het aanstekelijke 'Le Miroir'.

Een sterk punt van Belcirque is de kwaliteit van hun composities. De meeste daarvan komen van de hand van Creve. Songs als 'The Tallest Man' en 'La Grande Fête' nestelen zich direct in je muzikale geheugen met catchy hooks en leuke wendingen.


Enig minpuntje waren de wat schoolse bijdragen die de zangeressen Julia Emmery en Seraina De Bock leverden op respectievelijk trombone en trompet. Misschien is het een idee om Bart Maris - die op hun sterke tweede album 'The Tallest Man' nog een gastbijdrage had - eens mee op tournee vragen in de toekomst. Dat zou Belcirques bijzondere muzikale propositie in mijn optiek alleen nog maar sterker kunnen maken.


(Maarten van de Ven, 15.10.21)


Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.

Deze recensie werd ook overgenomen op Draai om je orenArtikel uit Internetgazet (08/10/2021)


Gisteravond werd het Palethe-publiek aangenaam verrast met het optreden van de groep Belcirque. Onder de titel 'El Camino de los vientos' brachten zij hun repertoire. Met hun nummers namen ze het publiek mee op reis. Hun karaktervolle muziek met inspiraties uit zowel blues, jazz, pop, afrikaanse muziek zorgden voor een ontspannende kleurrijke donderdagavond. (Sonja Sleurs)


Pelt - Op reis met Belcirque in Palethe - Internetgazet


Fotoset Cees van de Ven