'CITY MAPS'
donderdag 16 februari 2023

© Allard Willemse


donderdag 16 februari 2023
'CITY MAPS'


Onder het motto It’s not a concert, it’s a trip! neemt de Utrechtse klarinettist en componist Steven Kamperman je mee op een muzikale en visuele tocht door een verbeelde stad. Op zijn nieuwe album 'City Maps' vormen zijn composities een stadsplattegrond, met titels als 'Grand Boulevard', 'Subway' en 'The Bridge'. Het resultaat is een meeslepend programma waarin de luisteraar langs alledaagse en tegelijk poëtische scènes wordt geleid.


De kleurrijke beelden van visual artist Henrietta Müller vormen het decor van deze reis. Haar abstracte collages van stadsbeelden spelen in op de muziek en dompelen de kijker onder in een audiovisueel spektakel.


In 'City Maps' werkt Kamperman samen met de Utrechtse bassist Dion Nijland, gitarist Jorrit Westerhof uit Rotterdam en de Gentse trompettist Bart Maris. In hun muzikale tocht vermengt zich een groot contrast aan invloeden: van Ornette Coleman tot swing jazz, van rock tot minimal, van hedendaags gecomponeerd tot modern dance grooves. Het leidt in hun eigen woorden tot een soort urban chamber jazz. Door de gelaagde composities en het improviseren komen nieuw en oud op heel natuurlijke wijze bijeen, zoals dat ook in de steden om ons heen gebeurt. Met als resultaat een bijzondere, weerbarstige schoonheid.


"Het begint bij mij meestal met een thema, een rode draad. In dit geval het idee van een stadsplattegrond", zegt componist Kamperman over 'City Maps'. "Dan maak ik een paar schetsjes die ik later pas uitwerk. Door zo’n thema ontstaan associaties, waar ik dan weer klanken bij hoor."Steven Kamperman (alt & b-flat klarinet, drums, composities), Bart Maris (trompet, piccolo trompet), Jorrit Westerhof (electrische gitaar),
Dion Nijland (contrabas).- Plaats: CC Palethe, Jeugdlaan 2, Pelt

- Voorverkoop: 12€ via CC Palethe - klik op de knop Tickets Bestellen

- Op de concertavond aan de balie: 15€

- Aanvangsuur: 20.30 uur

RECENSIE

CC Palethe - donderdag 16 februari 2023

STEVEN KAMPERMAN - 'CITY MAPS'

 

Componist en klarinettist Steven Kamperman en zijn band met daarin ook de bekende trompettist Bart Maris uit Gent namen het publiek mee op een muzikale reis door een denkbeeldige stad. De visuele projecties op twee schermen links en rechts op het podium van veejay Henrietta Müller, illustreerden diverse plaatsen, sferen en karakteristieken van een stad.

 

Het ene moment de chaos van het verkeer, op een ander moment de rustige plekjes die er in elke stad ook te vinden zijn. Aan de hand van een uitgereikte City Map beleefde het publiek een boeiend, spannend en muzikaal hoogstaand concert, dat gezien het applaus zeer werd gesmaakt.


Voor twee bezoekers van rond de tachtig met een open mind was het hun eerste jazzconcert. De een viel voor de warme toon en het spel van contrabassist Dion Nijland en de ander had veel oog en oor voor trompettist Bart Maris. Ze waren zo enthousiast dat ze gelijk reserveerden voor het volgende concert op donderdag 16 maart aanstaande.

 

Het kwartet speelde het repertoire van hun goed ontvangen ‘City Maps’-cd. Er was veel ruimte voor individuele improvisaties. Steven Kamperman was voor dit concert speciaal was overgekomen uit Meudon, waar hij in residentie verblijft in het Van Doesburghuis op uitnodiging van het Nederlandse Fonds Voor Podiumkunsten.


Kamperman is een muzikale ondekkingsreiziger pur sang en speelde vanavond alt- & b-flat klarinet en drums. De bas van Dion Nijland was als vanouds warmbloedig en vertrouwd. Jorrit Westerhof imponeerde op elektrische gitaar en trompettist Bart Maris als The Wizard of H(G)ent fascineerde met vindingrijke solo’s die peper en zout waren op deze smaakvolle muzikale ‘City Maps’-routeplanner.

 

Steven Kamperman (alt & b-flat klarinet, drums, composities), Bart Maris (trompet, piccolo trompet), Jorrit Westerhof (electrische gitaar),
Dion Nijland (contrabas).


(Cees van de Ven, 20.2.23)


Deze recensie werd ook overgenomen op Draai om je oren

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.