FAY CLAASSEN & BAND

© Cees van de Ven

donderdag 17 april 2008
Fay Claassen & Band


Na ballet en theater legt Fay Claassen zich helemaal toe op zingen. Ze is een lyrische zangeres met vrije improvisatie als specialiteit. Het is indrukwekkend hoe ze haar stem als instrument gebruikt en laat versmelten met de instrumenten van de band of er juist helemaal van weg improviseert in vrije jazzsolo’s. “Het is heel lastig om je zangsolo heel zeker te laten klinken”, vertelt Fay. “Hoewel je al wel een idee hebt wat de weg zou kunnen zijn - je hebt het immers al vaker geoefend - laat je het verder gewoon vrij komen. Ik moet dan alle vaste punten loslaten en compleet nieuwe melodieën verzinnen of langs de oude variëren.” JazzCase presenteert met trots een swingend optreden van Fay Claassen en haar kwartet.


Fay Claassen (zang), Marc van Roon (piano), Frans van der Hoeven (bas), Roy Dackus (drums).


Het vocale charisma van Fay Claassen

Net zo verrassend als het echte Klankenbos in Neerpelt was het concert van jazzzangeres Fay Claassen donderdagavond in Dommelhof. Daar verzorgde zij met haar band Special Edition het slotconcert van het eerste seizoen JazzCase. 

Ogenschijnlijk was het oude wijn in nieuwe zakken, maar schijn bedriegt. Op haar zeer persoonlijke manier hervormde Claassen songs als 'Lady Be Good', 'Embraceable You' en 'My Funny Valentine' en trakteerde ze op perfecte scat-improvisaties, zoals we die kennen van Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan en de Belg David Lynx bijvoorbeeld.

Haar band zorgde voor het juiste kader. De bijdrage van Henk Meutgeert, die zich hier ontpopte als uitstekend pianist/begeleider, was verrassend. Dat kan zeker ook gezegd worden van bassist Ingmar Heller. Een capabele, solide bassist, geen wonder dat mensen als Johnny Griffin en Scott Hamilton een beroep op hem doen als ze voor concerten in Europa zijn.

Als echtgenoot van Fay Claassen serveerde tenorsaxofonist Paul Heller harmonische toevoegingen om haar zang extra reliëf te geven. Maar hij slaagde er niet in om saxofonist Jan Menu - met wie Claassen onder de titel 'A Portrait Of Chet Baker' zoveel succesvolle JazzImpuls-concerten gaf - te doen vergeten. Daarvoor ontbeerde hij vooralsnog diens empathisch en kleurend vermogen.

Hartverwarmend was het weerzien en horen van Nederlands jazzicoon John Engels met zijn altijd op maat gesneden drumwerk. Zijn spel klonk jong, fris en betrokken. Engels is het levende bewijs dat jazz een prima levenselixer kan zijn. Op 13 mei aanstaande wordt hij 73 jaren jong!

Alle bezoekers waren onder de indruk van topvocaliste Fay Claassen, die met haar vocale charisma en voordracht ieders hart wist te raken. Op zaterdag 12 juli is zij samen met Rita Reys en het Jazz Orchestra Of The Concertgebouw te horen op het North Sea Jazz Festival.

(Cees van de Ven)

Klik hier en hier voor een fotoverslag.