'FREE FOUR'

donderdag 17 november 2022

© Robert Hansenne


© Robert Hansenne


donderdag 17 november 2022
'FREE FOUR'


Wanneer twee trio's een kwartet worden, is de muziek des te mooier. 'Free Four' is de naam van een ensemble dat de geest van hun muziek prachtig samenvat: vrijheid voor vier. Of het nu gaat om standards van Ornette Coleman of Thelonious Monk, deuntjes die zijn ontleend aan Ligeti en Couperin of eigen composities: het kwartet neemt alle ruimte om te improviseren.


Serge Lazarevitch is een gevestigde waarde in het Franse jazzlandschap, maar ook in onze contreien is hij geen onbekende. In de jaren 90 was de gitarist regelmatig te zien met een Belgische band waarin ook Dré Pallemaerts, Philippe Aerts en Kurt Van Herck speelden. Hun harmonische repertoire van eigen composities en originals kende invloeden uit de klassieke muziek, maar bood evengoed ruimte voor vrijere vormen en improvisaties, waarin ook echo’s weerklonken uit de free jazz.


Enkele jaren geleden kwam Lazarevitch opnieuw naar ons land met zijn trio 'Free Three' met bassist Nicolas Thys en drummer Teun Verbruggen. Voor zijn nieuwste album 'Still Three Still Free' koos hij andermaal voor een Belgisch trio, met naast Verbruggen saxofonist Ben Sluijs. Wat te zeggen over deze elder statesmen van de Belgische jazz? Het zijn alle drie geliefde en veelgevraagde muzikanten. Ze incorporeren jarenlange ervaring in zulke diverse formaties als Flat Earth Society, 3/4 Peace en TaxiWars.


'Free Four' bouwt een wereld van zachtheid en dromerige gelijkenis, hier en daar afgewisseld met meer gespannen momenten. Hun zuivere en verkwikkende muziek laat volop ruimte voor verbeelding en poëzie.Ben Sluijs (altsax, fluit), Serge Lazarevitch (gitaar), Nic Thys (contrabas), Teun Verbruggen (drums).- Plaats: CC Palethe, Jeugdlaan 2, Pelt

- Voorverkoop: 12€ via CC Palethe - klik op de knop Tickets Bestellen

- Op de concertavond aan de balie: 15€

- Aanvangsuur: 20.30 uurKlik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.


Klik op de afbeelding hieronder voor het audiofragment 'Georgy On My Mind' (S.Lazarevitch) van cd 'Still Three, still Free'