TUUR FLORIZOONE solo,
met zijn nieuwe trio met drummer Etienne Plumer en bassist Nicolas Fiszman
én met zijn trio Tricycle

© Paulien Verlackt


© Cees van de Ven


donderdag 21 oktober 2021

TUUR FLORIZOONE solo, met zijn nieuwe trio met drummer Etienne Plumer en bassist Nicolas Fiszman én met zijn trio Tricycle


Het belooft een afwisselend concert te worden: Tuur Florizoone solo, in duo met drummer Etienne Plumer én met zijn trio Tricycle dat al 20 jaar samen is en volle zalen trekt. Florizoone is een van de meest geliefde muzikanten in België en daarbuiten. Zijn niet te missen podiumprésence en accordeonspel laat niemand onberoerd. Wie kent niet zijn passionele score en spel voor de Vlaamse film ‘Aanrijding in Moscou’.


Zijn composities zijn een mengeling van jazz, wereldmuziek en filmmuziek. Tricycle met Philippe Laloy (rieten) en Vincent Noiret (contrabas) is vermaard om verbazend melodieus samenspel. Ook na 20 jaar blijft het spel sprankelend, verrassend en verre van routineus.


In duo met drummer Etienne Plumer slaat Tuur Florizoone een nieuwe weg in. De muziek is stevig, vol passie en feestelijk. Twee improvisatoren die elkaar in de interactie uitdagen en stimuleren.


Onlangs heeft Florizoone de sfeervolle solo-cd 'Night Shift' uitgebracht en ook het jubilerende Tricycle lanceerde een nieuwe cd: 'Zoom'. Beide werden in de pers zeer goed ontvangen. We zijn er van overtuigd dat dit concert jong en oud zal bekoren.

U bent van harte welkom!Tuur Florizoone (accordeon), Etienne Plumer (drums), Nicolas Fiszman (bassist), Philippe Laloy (rieten), Vincent Noiret (contrabas)

 


- Plaats: CC Palethe, Jeugdlaan 2, Pelt

- Enkel online verkoop: 12€ via CC Palethe - Klik hier

- Aanvangsuur: 20.30 uur


Link naar de nieuwsbrief van CC Palethe: Lees de nieuwsbriefRECENSIE

donderdag 21 oktober 2021 - TUUR FLORIZOONE solo, met zijn nieuwe trio met drummer Etienne Plumer en bassist Nicolas Fiszman én met zijn trio Tricycle


N°10!


'Tuur Florizoone solo, met zijn nieuwe trio met drummer Etienne Plumer en bassist Nicolas Fiszman én met zijn trio Tricycle', was de oorspronkelijke aankondiging van het Pelt Jazz concert in CC Palethe.

Het concert zorgde bij aanvang al meteen voor een verrassing, zowel in de opstelling van de muzikanten als in de uitvoering van hun programma. Alle muzikanten kwamen gelijktijdig het podium op en namen plaats in een halve cirkelboog. Deze opstelling maakte al snel duidelijk dat het vaste trio Tricycle dat Florizoone heeft met Vincent Noiret en Philippe Laloy en zijn nieuwe trio met Etienne Plumer en Nicolas Fiszman één geheel vormden en zich niet voordeden als afzonderlijke entiteiten. Florizoone fungeerde hierbij als een gemeenschappelijke connector tussen hemzelf en de andere muzikanten. Met subtiele signalen maakte hij duidelijk wie aan beurt kwam, maar dit gebeurde vloeiend en elke muzikant kreeg ruimte en vrijheid om spontaan zijn invulling te doen.


Niet alleen de opstelling op het podium was verrassend, maar ook het ganse programma bleef de aandacht trekken. Wat te denken van twee bassisten, contrabas en basgitaar. Een vondst die perfect werkte. Geen enkel moment zaten de heren elkaar dwars maar mede door de afwijkende klankkleur was het een genot om naar te luisteren. Naast de beproefde Tricycle eenheid verdient drummer Etienne Plumer lof voor zijn ingetogen maar zeer ter zake doende bijdragen.


Natuurlijk kennen we Florizoone van zijn filmmuziek 'Aanrijding in Moscou', 'Brasserie romantiek', 'L’amour des moules' en andere bezettingen als 'Oliver’s Cinema' en Massot, Horbaczewski en zoveel meer. Maar wie vanavond dacht een letterlijke kopie te horen van zijn bekende melodiën, had het mis. Met zijn Bugari bracht hij vanavond een schat aan vernieuwende en originele accordeonklanken die het publiek in een flow brachten van dans en beweging, van stilte naar explosie, van weemoed naar vervoering. Dat alles volkomen organisch met Florizoone solo, in duo, trio en tutti. Kortom hier stond een hecht collectief met zichtbaar speelplezier en grote muzikale klasse op het podium.


De muzikanten hadden er duidelijk zin in en speelden met volle overgave. Het bewijs dat concerten na een lange periode van lockdown levensnoodzakelijk zijn, werd hier geleverd. De passie om te kunnen spelen bleef het publiek vastgrijpen. Improvisatie en uitdaging waren troef, maar ook de soberheid en oprechtheid raakten het publiek.

Florizoone verwees ook nog naar het legendarische concert met zijn band Mixtuur bij de opening van het JazzCase-seizoen in Dommelhof in 2011, een project in samenwerking met JazzLab Series. Hij bedankte meermaals programmator
Cees van de Ven voor diens doorzettingsvermogen om ondanks de moeilijke situatie binnen de culturele sector, de passie te behouden om te blijven programmeren en speelkansen te creëren voor muzikanten.


Na het concert was er een CD-signeersessie waarbij Florizoone tekende met 'n°10!', een verwijzing naar het tiende nummer op de CD 'Night Shift' met de titel 'Omdat ik van je hou', een Florizoone versie van het nummer van Raymond van het Groenewoud.


Jawel Tuur het publiek houdt ook van u en keert met een opgeladen batterij voldaan naar huis terug.


(Gerda Boel, 24.10.21)


Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.

Deze recensie werd ook overgenomen op Draai om je oren