WE Big Band - Crepi il Lupo!

donderdag 16 december 2021
WE Big Band - Crepi il Lupo!


In december 2021 brengt de WE Big Band een 'extra large' versie van muziek die grotendeels vanuit Trio in Bocca Al Lupo met pianist Alano Gruarin en gitarist Tim Finoulst ontsproot. Enkele van de nummers die het Trio in bocca al lupo uitbracht op de albums Nostalgia (2017) en Dedicato (2020), vormen nu het startpunt van een nieuw project: Crepi il Lupo! Deze uitdrukking wordt dikwijls gebruikt om iemand geluk te wensen.


De WE Big Band – Limburgs bigbandtalent dat in 2020 het licht zag in Casa Nardo Music – vertaalt nummers als 'Felicita' ('Nostalgia') en 'Paolo' ('Dedicato') naar bigbandbezetting.

Hoewel Crepi il Lupo! zich zonder schroom onderdompelt in een Italiaanse mood, proeft het met nummers als Danny Boy ook van de popmuziek. De WE Big Band brengt met het project Crepi il Lupo! ode aan muzikale schoonheid die ons beschermt tegen kommer en kwel.Saxes: Daniel Daemen, Lieven Cambre, Lennert Baerts, Frank Deruytter, Robin Rebetez

Trombones: Nick Caris, Nathan Surquin, Raphael Robyns, Bart De Lausnay 

Trumpets: Antoine Colin, Romano Diederen, Koen Smits, Carlo Nardozza

Rhythm: Domenico Verderame (drums), Werner Lauscher (bass), Ewout Pierreux (piano), Tim Finoulst (guitar)
- Plaats: CC Palethe, Jeugdlaan 2, Pelt

- Voorverkoop: 12€ via CC Palethe - klik op de knop Tickets Bestellen

- Op de concertavond aan de balie: 15€

- Aanvangsuur: 20.30 uur

RECENSIE

© Cees van de Ven


CC Palethe - donderdag 16 december 2021


Big! Band! Bang!

Soms kun je maar pech hebben. Dan heb je in februari 2020 net met veel enthousiasme en geschikte muzikale maten een kakelverse bigband opgericht, waarvoor je een mooie setlist klaar hebt liggen en dan valt plotseling de gelegenheid om concerten te geven weg. Het overkwam trompettist Carlo Nardozza, artistiek leider van de WE Big Band. De coronapandemie doorkruiste zijn plannen, want de Genkenaar had om zich heen een veelbelovend gezelschap verzameld, met jonge toptalenten uit het Limburgse. Naast het spelen met zijn eigen formaties verdiende Nardozza zijn sporen als graag gezien bandlid in gerenommeerde formaties als het Brussels Jazz Orchestra, de WDR Big Band en het Metropole Orkest. Al die ideeën en ervaringen bleken nu volledig tot wasdom te zijn gekomen in de WE Big Band, die ondanks de coronabeperkingen een indrukwekkend en zeer onderhoudend optreden wist neer te zetten voor Pelt Jazz in CC Palethe.

© Cees van de Ven


Een valkuil bij bigbands kan soms zijn dat de verveling na een tijdje toeslaat bij de toehoorder, bijvoorbeeld vanwege een routineuze uitvoering. Niets daarvan bij deze fris klinkende bigband; daar zorgden de gevarieerde setlist, de uitstekende arrangementen en de sterke solistische bijdragen wel voor. De leider gaf zelf het goede voorbeeld met boeiende en verhalende improvisaties op trompet en bugel. Antoine Colin schitterde in 'Juaninfron' met stevig, high energy trompetwerk in de hogere regionen, gevolgd door een sterke sopraansaxsolo van Daniël Daemen. Mooie tutti's met de trompetten in de hoofdrol zorgden voor een filmisch gevoel; het zou zo een Bond-thema kunnen zijn. Nardozza toonde zich bijzonder onderhoudend met leuke anekdotes en milde ironie in zijn aankondigingen. Zo bleek 'Down To Bernina' geïnspireerd te zijn door een soort dollemansrit in een camionette waarmee hij ooit de Berninapas in Zwitserland afdenderde - de rem bleek niet te werken. Het stuk begon als een duo Nardozza-Daemen en werd vervolgens zeer visueel ingevuld door het orkest.

De ballade 'Commencar De Novo' droeg Nardozza op aan de vorig jaar overleden Ack van Rooyen. De volvette klank van zijn bugel, de melancholie en de late night feel vormden een passende ode aan deze gigant. Frederic Weatherly zou tevreden zijn om te merken dat zijn in 1913 geschreven 'Danny Boy' de tand des tijds nog steeds doorstaat. Zeker in zo'n aangenaam warme uitvoering met een feature voor Bram Weijters, die vaste pianist Ewout Pierreux deze avond prima verving. Nog zo'n ballade die langskwam was 'Paisellu Miu' van de Belgisch-Italiaanse zanger Rocco Granata. Een lied over een plek waar je je thuis voelt, dat inmiddels een soort lijflied is geworden voor Nardozza. De WE Big Band sloot af in Zuid-Amerikaanse sferen met 'Caravan', altijd fijn om weer te horen.

Het toch nog talrijke publiek werd tenslotte naar huis gestuurd met een verrassende toegift in de vorm van een als kerstsong verklede versie van 'Felicità', een hit uit 1982 van Al Bano en Romina Power.

Dat de WE Big Band met zijn spelplezier, virtuositeit en saamhorigheid een eigen plek gaat opeisen in het topsegment van de Europese bigbands lijdt eigenlijk geen twijfel. Het zou ook verdiend zijn!

(Maarten van de Ven, 8.1.22)

Klik hier voor foto's van dit concert door Cees van de Ven.
Deze recensie werd ook overgenomen op Draai om je oren