WOLFERT BREDERODE

© Cees van de Ven

donderdag 20 februari 2020
Wolfert Brederode
(in residence)


Pianist Wolfert Brederode staat met zijn eigenzinnige en poëtische spel al jaren garant voor innovatieve muziek, waarin jazz en klassiek elkaar regelmatig kruisen. Daarbij dragen zijn composities ook een zeer eigen en herkenbare signatuur.

Met zijn nieuwe trio, dat hij drie jaar geleden oprichtte, heeft Brederode van doseren een kunst gemaakt. Hij doet niet aan pianistisch machtsvertoon, maar wikt en weegt de noten die hij speelt en legt de focus op atmosfeer.

Nadat in het verleden van Brederode al de goed ontvangen kwartetalbums ‘Currents’ en ‘Post Scriptum’ zijn verschenen op het toonaangevende label ECM, verraste de Nederlander in voorjaar 2016 iedereen met het uitmuntende trioalbum ‘Black Ice’, dat uitkwam op hetzelfde label. Hij hernieuwde hiervoor de samenwerking met bassist Gulli Gudmundsson en lijfde de Nederlandse topdrummer Jasper van Hulten in. Beiden creatieve en solide spelers die met hun bijdrage aan diverse projecten en bands naam hebben gemaakt in de hedendaagse jazzscene.

Meer nog dan voorheen excelleert Brederode in deze bezetting in het creëren van heldere melodielijnen en in het geduldig opbouwen van spanning. Gudmundsson en Van Hulten vullen de klanklandschappen schijnbaar moeiteloos aan met hun subtiele en dynamische spel. De combinatie van sterke eigen composities en hecht en transparant samenspel maakt het Wolfert Brederode Trio er één van absolute wereldklasse.


Wolfert Brederode (piano), Gulli Gudmundsson (contrabas), Jasper van Hulten (drums).